In with the new

2016 beginnen we in kleur

01.01.2016 -
  • DIY

Niets zo zonde als een lege, witte muur. Ik was het zat; de langste muur in huis was wit, saai en het contrast met het meubilair was te groot. Tijd om het nieuwe jaar goed te beginnen met een likje verf.

In with the new lambrisering

Toen we twee jaar geleden het huis kochten, was het besluit unaniem: wit, witter, witst! Scandinavisch werd het, met enorm veel lichtinval en een strakke betonlook vloer. Maar ik was 23 jaar en oud genoeg om mezelf te kennen en dus te weten: binnen een half jaar is mijn smaak veranderd! We maakten van 10 oude veilingkisten een stoere white-washed krattenkast, die lekker speels gestapeld tegen de wand stond. In twee jaar tijd werd deze kast vele malen uit elkaar gehaald en opnieuw in elkaar geschroefd, om telkens een nieuwe compositie de kans te geven. De kisten bleven me echter tegenstaan. Waarom? Alle hoekjes in huis vielen langzamerhand op hun plek en wit blijft toch echt mijn favoriete kleur, al is het nu in combinatie met vergrijsde pastels.

 

Toen ik een aantal maanden geleden als een blok viel voor de kurken eettafel uit de Sinnerlig collectie van IKEA, viel het kwartje. De tafel was een plaatje, stoer en romantisch, industrieel en botanisch. Niet wit, maar die opoffering durfde ik wel te maken. Echter ook deze tafel stond tegen de witte muur en viel buiten het interieur. Toen keek ik eens goed naar de andere grijsblauwe muur, waar ik letterlijk álles tegenaan kan zetten zonder dat het misstaat. En eureka: Kleur! Die krattenkast en die tafel, beide zo ontzettend mooi, maar ook zo lomp tegen de ijswitte muur. Een likje verf zou het geheel bij elkaar brengen. Maar nóg een hele muur in één kleur vond ik teveel en zou de ruimte optisch kleiner maken. De oplossing? Een lambrisering!

In with the new lambrisering
In with the new lambrisering In with the new lambrisering In with the new lambrisering

Op naar de bouwmarkt dus, waar ik op zoek ging naar het perfecte kleurtje. Omdat ik de kamer licht wil houden en van rust in de basis van het interieur houd, ging ik voor een lichte grijstint. Maar grijs is ook zo… grijs, dus mocht er wel een scheutje kleur bij de verf.

 

Het is een kleur geworden waar ik normaal helemaal niet voor zou kiezen, maar de botanische trend gaat gewoon door en heeft ook bij ons een plaats gekregen: Groen it is. De kleur werkt prima samen met het grijsblauw dat op de andere muur zit en past goed bij de combinatie industrieel en Scandinavisch die bij ons hoogtij viert.

 

Kleurtje laten mengen, verfspulletjes halen, een lp van First Aid Kit op de platenspeler en gaan! Met schilderstape verdeelde ik de muur in twee delen en in twee uur was het onderste deel groen. Om de krattenkast één te maken met de muur, heb ik vervolgens ook de kisten één voor één in dezelfde kleur geschilderd. Even laten drogen en dezelfde dag kon alles weer naar binnen.

 

Nu heb ik eerder al laten vallen dat ik een lichte verzamelzucht heb. Die krattenkast stond dus vol met prullaria, boeken en schilderijen. Dus was het ook tijd om even op te ruimen. De boeken met een kaft die ik niet mooi genoeg vond, heb ik verbannen naar de dichte kast. (Schrijvers en uitgevers: onderschat een goede foto of illustratie op de kaft niet!) En alleen de mooiste prulletjes en spullen met een verhaal mochten blijven staan. Een huis kan alleen mooi opgeruimd zijn als je hier echt streng in bent.

 

Nu is alles af en ik ben zo ontzettend blij met het eindresultaat! De kurken blikvanger staat nu niet zo lomp in de kamer. Hij blend echt met de muur. En die krattenkast is nu een heel mooi en rustig rariteitenkabinetje geworden. De kleur op de muur doet denken aan de muren van een ouderwetse gymzaal, maar doet niet oudbollig aan. Sterker nog, het huis heeft een flinke nieuwjaarsboost gekregen!

In with the new lambrisering In with the new lambrisering In with the new lambrisering

Hoe vond je dit artikel?

Deel hem met je vrienden