De kiekeboetaart

Zoete taart met een kern van waarheid

09.10.2016 -
  • Recept

Ik dacht: Als je na 20 weken zwangerschap éindelijk te horen krijgt of je kleine een jongetje of meisje is, moet je dit natuurlijk op een speciale manier delen met je familie! Het leek me leuk eens een kiekeboetaart uit te proberen; een taart die van buiten heel ‘gewoontjes’ is, maar aan de binnenkant iets speciaals laat zien. Het geslacht van je hummeltje bijvoorbeeld!

De kiekeboetaart De kiekeboetaart De kiekeboetaart De kiekeboetaart De kiekeboetaart

Ingrediënten voor de taart

• 250 gram boter

• 250 gram basterdsuiker

• 3 eieren

• 300 gram zelfrijzend bakmeel

• 150 gram melk

• 5 el cacaopoeder

 

Ingrediënten voor de vulling

• 250 gram boter

• 250 gram poedersuiker

• 1 el vanille-extract

• Kleurstof

• Chocoladepasta

 

Ingrediënten voor de topping

• 400 gram witte chocolade

• 250 ml slagroom

• Discodip

 

Baking the cake

Mix de boter, de suiker en de eieren tot een glad mengsel. Voeg al mixend de meel, de melk en de cacaopoeder toe. Vet een springvorm (24 cm) in met een beetje boter, giet het chocomengsel in de vorm en zet hem voor 45 minuten in de oven op 180 ºC.

 

Laat de cake 10 minuten afkoelen voordat je ‘m uit de springvorm haalt. Laat de cake vervolgens volledig afkoelen voordat je het mes erin zet!

 

Oké, is ie afgekoeld? Waarschijnlijk niet. Wacht nog maar even 10 minuten extra. Nu wel? Zeker weten? Top! Snijdt met een lang broodmes de cake horizontaal in drie lagen. De middelste laag mag iets dunner zijn dan de buitenste. Leg de bovenste en onderste cakelagen apart en snijdt de binnenkant van de middelste laag uit, zodat je een soort cakering overhoudt.

 

Botercrème maken

Botercrème is eigenlijk heel makkelijk om te maken. Je pakt een volledig pakje boter en een volledige bus poedersuiker en mengt dit met een eetlepel vanille-extract. Nee, het is niet gezond 😉 Wat voor ‘kleurstof’ je gebruikt, hangt een beetje af van de kleur die je wil bereiken. Zo is een roze eenvoudig te maken met bietensap en gebruik je ingekookte spinaziesap voor de kleur groen. Blauw is iets lastiger; kook het sap van rode kool (voor paars) en voeg zuiveringszout toe (voor blauw). Voeg de kleurstof toe aan de botercrème.

 

En stapelen maar!

Neem de onderste laag en besmeer deze met de chocoladepasta. Pak vervolgens (voorzichtig!) de middelste ‘ring’ en leg deze op de onderste laag. Je hebt nu een soort kuiltje van cake. Deze vul je op met de botercrème. Neem de bovenste cakelaag en besmeer de onderkant met chocoladepasta. Leg hem daarna bovenop de andere twee lagen en je cake is bijna klaar!

 

Topping it off

Voor de topping maak je chocolade-ganache. Nu dacht ik dit te maken door de chocolade te smelten en daarna de slagroom toe te voegen. Niet doen! De chocolade zal meteen stollen en dan is het huilen geblazen (I know I did!). Nee, de juiste manier is om eerst de slagroom in een steelpannetje goed te verhitten, de pan vervolgens van het vuur te halen en de chocolade in stukjes door de slagroom te roeren tot alles gesmolten is.

 

Verdeel vervolgens met een pannenlikker de ganache over de taart tot de hele taart mooi wit is. Bestrooi met discodip en je kiekeboetaart is klaar! 🙂

 

En… Zoals je op de foto ziet: It’s a boy! 😉

De kiekeboetaart De kiekeboetaart

Hoe vond je dit artikel?

Deel hem met je vrienden