Het gevecht tegen afval

Maak kennis met Dave Hakkens

02.11.2016 -
  • Artikel

Je kent ze wel, concepten die direct een glimlach op je gezicht tevoorschijn toveren. Projecten waarvan de gedacht zo ontzettend mooi is of die zulke fijne resultaten opleveren, dat ze je bijblijven. Dave Hakkens ontwikkelt zulke concepten en draagt op die manier zijn steentje bij aan een betere wereld.

Het gevecht tegen afval met Dave Hakkens

Phonebloks, de modulaire smartphone

Het begon met zijn afstudeerproject “Phonebloks”, waarvan het concept geboren werd toen Hakkens een vervangend onderdeel voor zijn camera nodig had. De fabrikant vertelde hem simpelweg een nieuwe camera te kopen. Dus je gooit een compleet product weg, terwijl slechts een klein deel aan vervanging toe is. Doodzonde, toch?

 

Dave wilde iets doen tegen deze weggooicultuur en begon met de smartphonemarkt. Men verandert namelijk bijna jaarlijks van telefoon, omdat de technologische updates elkaar zo snel opvolgen. Phonebloks, een modulaire smartphone opgebouwd uit onderdelen die eenvoudig te vervangen zijn, rekent af met dit commerciële model dat verantwoordelijk is voor vreselijk veel elektronisch afval. Een concept dat al snel wereldwijde interesse opriep en ondertussen een grote groep trouwe fans en contributors heeft verdiend.

Het gevecht tegen afval met Dave Hakkens
Het gevecht tegen afval met Dave Hakkens Het gevecht tegen afval met Dave Hakkens

DIY Recycling met Precious Plastic

Maar Hakkens bleef niet alleen bij dit project. Zo ontwikkelde de maker ook verschillende recyclemachines met het project Precious Plastic. De machines maken het mogelijk allerlei soorten plastic afval om te zetten naar nieuw bronmateriaal of zelfs gebruiksvoorwerpen.

 

De mogelijkheden zijn eindeloos! Je maakt zelf de mal waarin het plastic zijn nieuwe vorm krijgt, dus the sky is the limit. Door verschillende plastic objecten te recyclen, kunnen daarnaast verschillende kleuren gemengd worden om patronen te creëren. Een lampenkap met mooie marmerlook of juist een strakke mokkenset in één knalkleur? Jouw feestje! 🙂

 

Open source

En het mooiste? Dave Hakkens gelooft heilig in de kracht van de community. De Precious Plastic blauwdrukken worden daarom gratis op de website aangeboden en de bouw van de machines is zo eenvoudig mogelijk gehouden, zodat iedereen er één kan bouwen. Ook dit project wordt daarnaast breed gedragen door een flinke en ontzettend enthousiaste community. Je kunt dus altijd ergens terecht voor tips!

Het gevecht tegen afval met Dave Hakkens

Hoe vond je dit artikel?

Deel hem met je vrienden