Spicy pompoencake met zachte citroenroom

Heerlijke herfstige cake met zoete topping

19.11.2016 -
  • Recept

De Indian Summer is voorbij. Het begint buiten koud en nat te worden en dat betekent dat we massaal naar binnen gaan, de haard aanzetten en warme drankjes en pepernoten tot ons nemen. Deze herfstcake stond al iets langer op mijn to-do-lijstje en het resultaat is echt smullen!

Spicy pompoencake met zachte citroenroom Spicy pompoencake met zachte citroenroom Spicy pompoencake met zachte citroenroom

De cake

50 gram rozijnen

400 gram flespompoen

50 gram walnoten

200 gram boter

150 gram basterdsuiker

3 eieren

200 gram zelfrijzend bakmeel

4 eetlepels speculaaskruiden

 

De topping

200 gram roomkaas

75 gram boter

100 gram poedersuiker

1 citroen

handje walnoten

 

De bereiding

Verwarm de oven voor op 175 ºC. Leg de rozijnen in een schaaltje heet water en laat vijf minuten wellen. Schil de pompoen en snijdt hem in tweeën. Verwijder de draden en pitten en snijdt de pompoen in blokjes. Laat de blokjes 15 minuten in een pan koken en pureer daarna tot moes.

 

Verkruimel de walnoten tot kleine stukjes. Klop hierna de boter, basterdsuiker en eieren tot een glad mengsel. Meng hier de meel en speculaaskruiden (jeej!) doorheen. Roer vervolgens de pompoenpuree goed door het mengsel. Voeg als laatste de gewelde rozijnen toe aan het geheel. Giet het mengsel in een voorgevet cakeblik en bak de cake 60 minuten in het midden van de oven.

 

Laat de cake goed afkoelen voordat je hem gaat garneren. Meng voor de topping de roomkaas, boter en poedersuiker door elkaar. Snijdt de citroen in tweeën en knijp het sap van één helft door het mengsel. Strijk het glazuur over de bovenkant van de cake. Garneer de cake met de walnoten en citroenrasp.

 

Smullen maar!

Snijdt vooral niet te grote stukken aan, want deze cake is behoorlijk machtig. Maar oh. wat. lekker! Ik vind het een regelrecht succes! De pompoen is niet té zoet en lekker kruidig door de toevoeging van speculaaskruiden. De topping daarentegen is fluweelzacht en heerlijk zoet. Dit is beslist een blijvertje! 🙂

Spicy pompoencake met zachte citroenroom Spicy pompoencake met zachte citroenroom

Hoe vond je dit artikel?

Deel hem met je vrienden