Review: Wasbare luiers van Totsbots

Goed voor de natuur én je baby

12.07.2017 -
  • Review

Toen ik zwanger was van Olle was ik er heel zeker van; ons ukkie ging wasbare luiers dragen. Dat zijn tegenwoordig niet meer de grote lappen stof, die je vakkundig in elkaar moet vouwen en vastzet met een veiligheidsspeldje. Nee, dit zijn hele hippe, compacte luiers met speelse printjes. Na een vervelende eerste ervaring met de Totsbots Easyfit Binky, ging ik twijfelend voor de zeer beroemde Bamboozle Stretch (ook van Totsbots) met de Peenut Wrap overbroekjes. En thank god, maakte ik die keuze!

Goedkoop is duurkoop

Om kosten te besparen ging ik in de eerste instantie voor tweedehands Easyfit Binky-broekjes. Waarom? Deze luier is een all-in-one en one-size broekje. Het broekje bestaat uit zowel het absorberende als het waterafstotende deel en je hoeft maar één keer te investeren, want de Easyfit gaat mee van geboorte tot zindelijkheid.

 

Al snel kwam ik achter het grote nadeel; de luiertjes lekten. Na elk slaapje werd Olle wakker met een vochtig rompertje. Of het nu kwam doordat de luiers tweedehands waren of het model niet goed om Olle’s billetjes paste, na de zoveelste natte broek was ik er wel klaar mee.

Review: Wasbare luiers van Totsbots

Toch zat het me niet lekker. Ik wilde écht voor duurzaam gaan, maar durfde het niet zo goed aan. De beroemde Totsbots Bamboozle Stretch wilde ik voorheen niet, omdat deze in twee maten dacht te moeten kopen. Dat bleek echter niet waar; de tweede maat kan al vanaf 6 kilo gebruikt worden. En het toeval wilde dat Olle, onze veelvraat, net zijn geboortegewicht van 3145 gram had verdubbeld. Dus wilde ik tóch nog een gokje wagen!

Milieuvriendelijk

Waarom eigenlijk persé zo’n wasbare luier? Nouja, Het is gewoon beter. Een kind produceert 22 kilo afval in de vorm van wegwerpluiers per maand. Dat is 264 kilo per jaar, wat zo’n 800 kilo tot de gemiddelde zindelijkheid (3 jaar en 2 maanden) is. Een enorme afvalberg van in Nederland al 144 miljoen kilo per jaar die eenvoudig voorkomen kan worden. Zelfs als de productie en het wassen van de luiers in rekening gebracht worden, is de wasbare luiers milieuvriendelijker én goedkoper dan de wegwerpluier. We hebben het dan over gemiddeld € 830,- bij wasbare luiers tegenover € 1.310,- bij wegwerpluiers. Daarnaast zijn kinderen met wasbare luiers gemiddeld bijna een jaar eerder zindelijk, wat ook weer in de kosten scheelt.

Review: Wasbare luiers van Totsbots

Kekke printjes

En oh, wat zijn ze leuk, de Bamboozle Stretch Buzz broekjes; zachte bamboeluiertjes met een bijenpatroontje. 😀 Misschien wel het leukste aan deze luiers zijn die vrolijke printjes. De overbroekjes zijn zo ontzettend mooi, met prachtige printjes van bekende sprookjes zoals Rapunzel en Roodkapje, en andere gave patroontjes. De kleuren knállen en ik kan niet wachten tot Olle oud genoeg is om zelf ook te zien wat een stoere broekjes hij aan heeft! 🙂

Review: Wasbare luiers van Totsbots

Het gebruik

Deze tweedelige wasbare luiers zijn even wennen, maar eigenlijk zo eenvoudig. Je legt een bamboe-velletje in de luier, zodat ook de poepies van je uk opgevangen worden. Vervolgens doe je de luier om, net zoals je dat met een wegwerpluier doet. Over het absorberende bamboeluiertje doe je een overbroekje aan. Hiervoor gebruik ik de Peenut Wrap, die ervoor zorgt dat de natte luier niet lekt op de kleertjes van je kindje. Met de drukknoopjes kun je de luier kleiner of groter maken, waardoor zowel de luier als het overbroekje van 6 tot 16 kg gedragen kunnen worden.

 

Als je je kindje verschoont, gooi je het inlegvel gewoon in de prullenbak of spoel je het door in de wc. Tip, check wel even of dit kan in verband met ontstopping. Deze van Kaatje Katoen breken prima af. De Peenut Wrap kun je even laten drogen terwijl je een nieuwe voor de volgende ronde gebruikt. Deze hoef je niet na één gebruik te wassen, omdat hij amper nat is door de vochtafstotende binnenlaag. Ik doe zo’n Peenut Wrap pas aan het einde van de dag in de waszak. De Bamboozle doe je na iedere verschoonbeurt bij de was. Uiteindelijk was je iedere 48 uur zo’n 10 – 16 luiers en twee overbroekjes. En o ja, je baby ruikt ook nog een stuk frisser dan met een wegwerpluier.

Review: Wasbare luiers van Totsbots

Dikke billen

Vooruit, één nadeel; de luiers zijn echt héél groot om de kleine billetjes van je baby. Voor Olle maakte ik al de verlengers van oude rompertjes. Verder draagt hij broekjes die ongeveer één maat groter zijn, zodat zijn dik luierkontje erin past. Het went wel. En eigenlijk ziet het er ook wel heel schattig uit, zo’n bol luierbipsje. Overigens belemmert de grote luier hem niet in zijn beweging; hij rolt er op los en gooit nog altijd zijn voetjes in de lucht.

 

Het eindoordeel

De Bamboozle Stretch en Peenut Wrap combinatie geeft mij echt een geluksgevoel. Ik kan bijdragen aan een schoner milieu, heb een vrolijke baby met een lekker zacht luiertje en krijg een glimlach op mijn gezicht als ik die heerlijke broekjes met gekke printjes aan het opvouwen ben. Ik was de hoop verloren na die dramatische eerste poging, maar mijn vertrouwen in Totsbots is helemaal hersteld!

 

Het enige minpuntje is dus dat Olle best een smalle, lange baby is en dat de luier hem een beetje, of ja, behoorlijk grote bips geeft. Maar… Mijn blij ei is nog altijd tevreden en dan ben ik dat ook. 🙂


Hoe vond je dit artikel?

Deel hem met je vrienden