De groeiende kleertjes van Petit Pli

Kleding die meerdere maten meegaat

09.08.2017 -
  • Artikel

Wat is de meest duurzaam mogelijke soort kinderkleding die je kunt verzinnen? Precies, kleding die meerdere maten meegroeit. Het klinkt als toekomstmuziek, want hoe maak je zoiets? De makers van Petit Pli hadden geen zin om te wachten en maakten de droom werkelijkheid.

De groeiende kleertjes van Petit Pli

Negen kindermaten

In zijn eerste twee levensjaren groeit een kind maar liefst negen kledingmaten. En alle ouders weten hoe snel die eerste maatjes erdoorheen gaan. Er zijn zelfs kleertjes die nooit aangetrokken zijn en direct op zolder belanden. Dat zorgt voor een ontzettend grote hoop kledingafval. Gelukkig wordt men zich hier steeds meer van bewust en wordt veel kleding tweedehands verkocht of weggegeven. Maar het kan ook anders.

 

Groeiende kleding

Kleding dat die negen kledingmaten meegroeit dus. Huh? Hoe dan? Geplooide kleding die zowel in de lengte als in de breedte uitgerekt kan worden. De kleertjes van Petit Pli gaan van de 6e tot en met de 36e levensmaand mee. Dat is dus 2,5 jaar! Momenteel is de kleding nog in ontwikkeling en betreft het alleen nog maar outerwear, maar de prototypes zijn wonderbaarlijk! Door de slimme foldable structuur is de kleding niet alleen uit te rekken, maar ook super klein op te vouwen. En dat scheelt weer in ruimte, zowel thuis als in transport!

De groeiende kleertjes van Petit Pli De groeiende kleertjes van Petit Pli

Duurzame en krachtige kleding

Kinderkleding krijgt behoorlijk wat te verduren; tijgeren, kruipen, stoeien en buiten spelen… En dan leven wij ook nog eens in Nederland, waar het hard waait en behoorlijk kan regenen. De kleding van Petit Pli is gemaakt van een slimme synthetische stof en is daarom windproof, waterproof en childproof.

 

Maar synthetisch, is dat niet slecht?

Ja, dat klopt. Maar wat vooral het probleem is met synthetische stoffen, of eigenlijk met alles op de wereld, is de overconsumptie ervan. En als je nagaat dat deze stof zeven kledingmaten kan vervangen en dus 2,5 jaar meegaat, is het zo slecht nog niet. Toch blijft het een feit dat natuurlijke producten beter zijn en daarom blijven de bedenkers van Petit Pli op zoek naar alternatieven.

 

Kopen?

Zelf houd ik meer van dikke knits en zachte kleding, maar dit is nog puur outerwear en daarvoor vind ik het er erg mooi uit zien. Het idee vind ik daarnaast erg inspirerend en wie weet zijn er in de toekomst ook mogelijkheden voor milieuvriendelijkere materialen én ‘binnen’-kleding. En jullie? Zouden jullie deze kleding eens willen uitproberen?

 

Wil je in ieder geval op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de Contributers Club en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen.

 

Fotografie: Petit Pli


Hoe vond je dit artikel?

Deel hem met je vrienden