Mijn huismuseum

Duurzame wandversiering

14.09.2017 -
  • Artikel

Als ontwerper ben ik he-le-maal verzot op mooie prints en voorwerpen. Mijn huis functioneert daarom ook als persoonlijk museum; er is nauwelijks een muur waar niets staat te pronken. Daarom een kijkje naar mijn muurtjes vol duurzame kunstwerkjes. Kijken jullie mee?

Mijn huismuseum

Tweedehands = een langer leven

Ik vind het belangrijk dat de werken in huis persoonlijk zijn of op een andere manier dicht bij me staan. Zoals cadeau’s die binnen de familie gebleven zijn. In die categorie ben ik het meest trots op een oud schilderij dat ik van mijn oma gekregen heb. Zij kreeg het van een notaris waar ze als kindermeisje gewerkt had. Het heeft altijd bij haar aan de muur gehangen en toen ik interesse kreeg in interieur en kunst vertelde ik haar dat ik het zo’n mooi werk vond. De eerstvolgende verjaardag kreeg ik een heel bijzonder cadeau; het schilderij in de originele lijst.

 

Ook bij de oma van mijn partner Mike hing er jaren een prachtig klein tekeningetje van een donker woud aan de muur. Sprookjesachtig, het deed me denken aan Anton Pieck. Ook dit werk staat nu te pronken in de woonkamer in een gouden lijstje. Mijn wens is om nog meer speciale schilderijtjes in huis te nemen om een mooie museumcollage te maken.

 

Wat zo’n tweedehands werk zo ‘groen’ maakt, is dat het een tweede leven krijgt. Een tweedehands product overstijgt zijn levensduur en heeft daarom een relatief kleinere milieubelasting. Het verlengt zijn houdbaarheid en hoeft niet opnieuw geproduceerd te worden, waardoor het een klimaatneutraal alternatief is.

IMG_0023

Doe het lekker zelf

Ook persoonlijk; wandversiering die je zelf maakt. Al eerder liet ik zien hoe je dit kastje maakt. Hij is echt ontzéttend scheef, ik ben heel slecht in recht zagen en schroeven :), maar dat is eigenlijk wel waar ik voor val. Het is eigen, juist door die knulligheid. Hier verzamel ik mijn mooiste servies; voorwerpen die het niet verdienen weggestopt te worden.

 

Nog zo’n zelfmaker; de print van aquarel in een homemade posterhouder. Die print maakte ik aan het einde van mijn zwangerschap en herinnert me aan hoe heerlijk zen ik toen was en eigenlijk altijd zou moeten zijn. Het handige van de houten houder is dat het een perfecte wissellijst is. Ben ik een printje beu? Dan ruil ik ‘m om. Mis ik ‘m? Dan hang ik ‘m binnen vijf minuten weer op.

 

Een DIY hoeft daarnaast, wellicht op de materialen na, niet elders geproduceerd te worden. Het product hoeft niet in een land ver hier vandaan door onderbetaalde arbeidershanden gemaakt te worden en hoeft geen duizenden kilometers af te leggen om op jouw deurmat te verschijnen. Een duurzame oplossing met als resultaat een uniek kunstwerk waar je trots op mag zijn.

Mijn huismuseum

Duurzame prints

Nou betekent dat niet dat mijn huis alleen maar volhangt met erfstukken en DIY projecten. Ik houd ook van werk van getalenteerde illustrators. Zoals Liekeland, waar ik overduidelijk groot fan van ben. Ambachtelijk getekende prints die gedrukt worden op duurzaam papier door één van de meest milieuvriendelijke drukkerijen op aarde; Arctic Paper Munkedals. Van Lieke van der Vorst heb ik al verschillende prints in huis gehaald.

 

Andere duurzame illustrators? Neem een kijkje bij IsaBella, die haar prachtige aquarels drukt op biotop papier (gemaakt van chloorvrij gebleekt afvalhout). Of Sukha, waarvan de lieflijke gedichtjes met bio-inkt geprint zijn op milieuvriendelijk Abaca papier, gemaakt van babanenplant.

 

Tweedehands, DIY of gekocht, er zijn veel manieren om je muren op een groene én persoonlijke manier te versieren. Hopelijk heb je hier wat inspiratie uit kunnen halen. En jijzelf? Wat heb jij thuis aan de muur hangen? Laat het me weten via Facebook, Instagram of een mailtje. Vind ik leuk! 🙂


Hoe vond je dit artikel?

Deel hem met je vrienden