DIY Kinderbureau

Een speelhoek met extra rommelplek

25.10.2017 -
  • DIY

Vanaf de verhuizing al hebben we een hoek in huis waar ik maar geen oplossing voor had. Het probleem? Onze keuken is geleverd met een te hoge bar. Geen enkele barkruk paste goed bij dit onding en daarnaast was de bar niet heel erg stevig; het complete blad werd ondersteund door slechts één hoekprofieltje.  Daarom deed de hoek onder de bar vooral dienst als oudpapier-hoek. Zonde! Tot ik in verwachting was van Olle en ervan droomde die loze ruimte in een speelhoek te veranderen. Eerder al liet ik jullie zien hoe deze hoek er ondertussen uit ziet en beloofde ik de DIY uitwerking snel te delen. Bij deze dus 😉 Veel lees- (en klus)plezier!

DIY Kinderbureau

Wat heb je nodig?

Het ligt een beetje aan de opzet. De bovenste plank had ik bijvoorbeeld al omdat de hoek onder de bar gemaakt werd. Daarnaast werd hij tegen de muur geplaatst, waardoor ik de achterste verticale plankjes niet nodig had. De maten zijn uiteraard aan te passen, maar ervan uitgaande dat dit een op zichzelf staande meubel is, heb je het volgende nodig:

 

1 x underlayment plaat van 121.8 x 126 cm (de achterplaat)

4 x underlayment plaat van 126 x 31 cm (planken voor het bovendeel en het werkblad)

4 x underlayment plaat van 31 x 12 cm (tussenschotjes voor het bovendeel)

4 x underlayment plaat van 31 x 42 cm (poten)

1 x stok van 59 cm

Boor- / schroefmachine + schroeven

Aan de slag

Laat al het hout op maat zagen bij de houthandel of bouwmarkt en verf ze in de gewenste kleur. Ik verfde alle planken in Flexa Drifting Cloud en de twee planken voor het werkblad in Flexa Heart Wood. Nu kunnen ze bevestigd worden. Begin met de onderdelen uitleggen zoals op de tekening hiernaast.

DIY Kinderbureau

1. We starten onderaan. Leg één plank op de ‘poten’ van het meubel en boor door de plank gaten voor in de poten. Dat is per poot een gaatje zowel vooraan als achteraan de meubel. Dit voorboren is belangrijk, omdat het hout anders kan splijten. Schroef via de gaatjes de poten vast aan het blad.

 

2. Leg vervolgens het blad met de poten omhoog op de volgende plank en schroef de twee planken aan elkaar, zodat je een extra dik werkblad hebt.

 

3. Schroef het onderste deel van je meubel via de achterkant vast aan de achterwand. Ook hier is het van belang eerst gaatjes voor te boren. Dit deed ik op acht plekken; vier in het werkblad en één in iedere poot.

DIY Kinderbureau

4. We gaan door met het bovenste gedeelte. Leg de tussenschotjes klaar tegen een plank en boor ook hier via de plank zowel vooraan als achteraan de meubel gaatjes in de tussenschotjes voor. Schroef vervolgens de tussenschotjes vast aan de plank.

 

5. Bevestig vervolgens ook dit deel vast aan de achterwand. Houdt hierbij rekening met de ruimte die je overlaat voor de houten stok én de bovenste plaat.

 

6. Zet de stok op de gewenste plek. Ik zette hem op de linker voorhoek. Vervolgens boor je vanuit onder het werkblad en het bovenste gedeelte twee gaten in de stok, gevolgd door twee grote schroeven waardoor de stok netjes het onderste en het bovenste gedeelte verbindt.

 

7. Bevestig vervolgens de bovenste plank door deze van bovenaf op de tussenschotten te schroeven (vergeet de gaatjes van tevoren niet). Tot slot boor en schroef je ook vanuit de achterwand deze plank vast aan de meubel.

 

En klaar, nu kun je lekker stylen! Ik verfde nog een cirkel in Flexa Silver Shores waarvoor ik een tegeltje van Story Tiles hing. Verder plakte ik met washi-tape nog een aantal mooie kaarten om het geheel af te maken.

DIY Kinderbureau

Hoe vond je dit artikel?

Deel hem met je vrienden