Duurzame designmusthaves

Duurzame meubels

15.10.2017 -
  • Artikel

Het is weer, met enige vertraging, oeps, tijd voor een maandelijks lijstje musthaves. Oktobermaand is dé woonmaand en komende vrijdag gaat de Dutch Design Week in Eindhoven van start, dus staat mijn lijst in het teken van de mooiste, de origineelste en de duurzaamste designmeubels!

1 Drie redenen waarom dit krukje van Fabrikoos wel bij mij mag; 1. simpel design, less is more, 2. gemaakt van duurzaam bamboe, 3. het bouwpakket is zonder gereedschap in elkaar te zetten. Ook voor klusdummy’s dus 🙂 2 Mogelijkheid; wat een passende naam voor een mooi initiatief. De collectie van designer Don Zweedijk wordt gemaakt in een metaalwerkplaats waar mensen met een afstand van de arbeidsmarkt zich kunnen ontwikkelen. Het resultaat is een ambachtelijk product waarvan de maker profiteert; hij verdient geld, ervaring en erkenning én bouwt een sterk portfolio op. 3 Rezign is een collectie van het designmerk PLANQ, dat zich volledig richt op het bewustzijn in materiaalkeuze. De zetel van deze stoel is gemaakt van hennep en vlas, een vezel die ontzettend flexibel is én eenvoudige gerecycled kan worden. En is het geen plaatje? 4 Cute hè? Deze kurken kruk komt uit de werkplaats van Fair Furniture, een Brabants interieurmerk dat duurzame meubels produceert. Of je hem nu gebruikt als kruk of bijzetter, binnen of buiten, deze kleine krachtpatser doet het overal prima! 5 Hoe gaaf zijn de kindermeubels van JunkTrunk? Hoogwaardige meubels die tegen een stootje kunnen. En is je koter klaar met knutselen? Dan kunnen de spullen direct in de tafel opgeborgen worden!

6 Een stijlvol en speels tafeltje in één, dat is de MUN 14 van SlowWood. Ontworpen en gemaakt door Friese ambachtslieden en afgewerkt met eco minerale (lak)verf. Mocht je een andere kleur willen dan kun je deze aanvragen, maar zo oker is ie op z’n mooist, toch? 7 Zitten op een papieren bankje? WooJai Lee, een Nieuw-Zeelandse designer uit Eindhoven, ontwikkelde PaperBricks, constructiemateriaal gemaakt van gerecycled papier. Met dit materiaal maakte hij twee salontafels en een bankje. Helaas niet te koop en ik vraag me af; waarom niet?! 8 Wie zei dat duurzaam duur moet zijn? IKEA heeft deze mooierds in de collectie opgenomen. ODGER is een slimme stoel die zonder gereedschap in elkaar te zetten is (dag, inbussleuteltje!) en gemaakt is van gerecyclede kunststof. Ook in mooi poederroze verkrijgbaar! <3 9 In haar zoektocht naar een duurzamere textielindustrie stuitte ontwerper Nienke Hoogvliet op zeewier, en zo werd de Sea Me collectie geboren. Bij de productie van het textiel worden de restjes bewaard voor de volgende productie. Zero waste dus. En mooi! 10 De kasten van Raw Eco Design zijn gemaakt van 98% recycled karton. Supersterk door de golfstructuur van de binnenkant en heel flexibel in de opbouw. De planken worden in elkaar geschoven, waardoor lijm en schroeven overbodig zijn.


Hoe vond je dit artikel?

Deel hem met je vrienden