5x waarom een duurzame lifestyle niet duur is

En waarom jij ook groen kan zijn!

19.12.2017 -
  • Artikel

I know, in de decembermaand geef je al genoeg geld uit; cadeautjes, lekker eten, gezellig uitjes. Het is vast ook geen toeval dat ik juist in deze maand vaak hoor dat mensen een duurzame lifestyle te duur vinden. Maar weet je, het is écht niet zo. Geloof het of niet, ik houd zelfs meer geld over sinds ik ‘groener’ leef. Hoe dan? Ik geef je vijf redenen waarom duurzaam niet duur is.

Waarom een duurzame lifestyle niet duur is

1. De rest is te goedkoop!

Een tijdje terug kocht ik Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot. Daarin stond een wijsheid die tegenwoordig bij iedere keuze die ik maak in mijn hoofd rondgaat. Het is namelijk niet zo dat duurzame producten duur zijn. Nee, € 5,95 voor een T-shirt is simpelweg te goedkoop. Je betaalt minder voor het product dan dat het waard is en dat betekent dat iets of iemand anders die prijs betaalt. Het milieu bijvoorbeeld. Of een kind dat onder barre omstandigheden zo’n kledingstuk aan elkaar naait voor te weinig geld.

 

2. Goedkoop is duurkoop

Massaproductie is inderdaad goedkoper dan maatwerk. Maar kijk er even zo naar; die antieke biedermeier garderobe van je oma is ‘still going strong’, terwijl de verf van dat bijzettertje die je een maand geleden bij die grote winkelketen kocht al loslaat. En nu we het er toch over hebben, in dat shirtje van dat grote knalprijzenwarenhuis zitten na één keer wassen ook al drie gaten…

Waarom een duurzame lifestyle niet duur is

3. Tweedehands is het nieuwe nieuw

Oké, ik hoor je denken; “Leuk, dat de duurzame prijs ook de eerlijke prijs is, maar mijn portemonnee kan dat simpelweg niet aan!” Dat snap ik heel goed. Vriendlief en ik zijn jong én we hebben een uk in ons midden. Dan heb je niet altijd geld over voor de duurzame keuze. Maar duurzaam kan ook heel low-budget zijn. Kringloopwinkels en Marktplaats.nl zijn niet voor niets razend populair. Veel van onze woonaccessoires zijn tweedehands. Via deze winkels kun je producten een tweede leven geven en heb jij wat je hebben wil voor een zacht prijsje. Of gratis!

 

4. We kopen zonder te denken

Ons leven draait tegenwoordig om het consumeren heen. Ieder seizoen een nieuwe garderobe en nieuwe interieurtrends. We kopen kleding en woonaccessoires zonder er bij na te denken. Het resultaat is dat we kleren kopen die ons lichaam niet flatteren en dat we spullen in huis nemen zonder daar een plekje voor in gedachten te hebben. Vervolgens belanden al die producten achterin een kast op zolder. Het advies? Investeer in goede basics die je ook echt nodig hebt! Koop goed te combineren kleding waarvan je zelfverzekerd wordt en vul je interieur met tijdloze meubels, niet met prullaria.

Waarom een duurzame lifestyle niet duur is

5. We gooien te veel weg

En qua eten dan? Gooi je restjes niet weg en gebruik ze op een creatieve manier. Dat je van groenterestjes eenvoudig een soepje of omelet kan maken, weten we wel. Maar er zijn talloze kookboeken uitgebracht die net een stapje verder gaan. Een goed vullende salade bijvoorbeeld of wat dacht je van een burger van restjes risotto? Wist je trouwens dat het vleesje op ons bord het duurste en minst duurzame onderdeel van de gemiddelde maaltijd is? Een prima excuus om wat vaker een vleesloze dag in te lassen. Ga voor een veggie lasagne bijvoorbeeld. Dat vult goed én je eet er meerdere dagen van! 🙂

 

Overtuigd?

Zo zie je dus dat duurzaam helemaal niet duur hoeft te zijn. Hopelijk heb ik je al een beetje kunnen inspireren. Nog niet helemaal overtuigd? Dit is een goede gids is echt een aanrader, juist als je nog twijfelt. Het maakt een duurzame lifestyle heel toegankelijk. En hieronder heb ik nog een aantal mooie merken voor je waar je spontaan ‘groen’ van wordt!

Kleding

ArmedAngels (mooie mode voor een fijne prijs)

Alchemist (stijlvolle kleding)

nOeser (kinderkleding met een twist)

Studio JUX (hele hippe kleding met een goed geweten)

 

Interieur

Waar (wereldwinkelketen met de leukste fairtrade musthaves)

Marktplaats.nl (hier koop je de mooiste likje-verf-en-klaar meubels)

Yumeko (duurzaam bed- en woontextiel)

ECO collection (importeur van fair trade lifestyle)

 

Food

Fair Trade Original (alles om fair te eten, drinken en snoepen)

Tony’s Chocolonely (bean-to-bar traceerbare fairtrade chocolade)

SoepStarter (maak van je restjes de lekkerste soep)

No House Wine (opbrengsten gaan naar HomePlan Foundation)

 

Verzorging

Naïf (no-nonsense skincare, voor jou en je kind)

Weleda (gezichts- en lichaamsverzorging voor het hele gezin)

Lush (dierproef- en verpakkingsvrij, handgemaakt én een lust voor het oog)

Miss Bio (puur natuur cosmetica en huidverzorging)


Hoe vond je dit artikel?

Deel hem met je vrienden