De Groener Doener Tag

Het groene vragenlijstje

25.01.2018 -
  • Artikel

Tijdens het rondneuzen op Instagram stuitte ik vorige week op de Groener Doener Tag, een ‘groene’ vragenlijst samengesteld door groene bloggers @mevrouwmiauw.nl, @omdatikdatwil, @kouwekleren, @hetgroenebroertje, @renmeisje, @degroenezus en @plantaardiger. I love vragenlijstjes, maar ik denk dat een dergelijke tag ook voor meer bewustzijn zorgt. Daarom bij deze mijn antwoorden op de Groener Doener Tag!

De Groener Doener Tag: Voeding

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen? Van Sara van Mevrouw Miauw

Ik eet geen vlees en eet sinds de start van dit jaar ook geen vis meer. Niet omdat ik het persé ‘zielig’ vind, maar veel meer omdat de vlees- en visconsumptie zo’n grote bijdrage levert aan milieuvervuiling. Maar liefst eenderde van de klimaatbelasting komt van de voedselindustrie (waar overigens zuivel en bewerkt voedsel ook deel van uitmaakt). Verder probeer bij alles wat ik koop eerst te bedenken of ik het zelf kan maken of of het ook tweedehands gekocht kan worden.

 

Waar ik nog moeite mee heb is creatief omgaan met mijn etensrestjes. Ik heb niet veel groenafval, want ik maak bijna nooit te veel eten klaar, maar wanneer ik wel met restjes zit, gaat het bijna altijd de groenbak in, omdat ik niet zo goed weet wat ik ermee moet of kan. Hier kan ik me dus nog veel beter in verdiepen.

De Groener Doener Tag: Planten

Hoe kan je op een goedkope manier je huis groener maken met planten? Van Sanne van Omdatikdatwil

Ik heb totáál geen groene vingers. Ik vergeet gewoon simpelweg mijn planten regelmatig water te geven. Maar ik geloof wel dat groen in huis gezond is. Daarom heb ik veel vetplanten in huis. Ze hebben weinig water nodig én vermenigvuldigen zich zonder dat je er iets voor hoeft te doen! Zo groeien er dus altijd kleine babyplantjes rondom mijn succulenten. Deze zet ik apart in een nieuwe pot en voilà, weer een nieuwe plant erbij! Je kunt ook een blaadje van je vetplant apart leggen en water geven tot er worteltjes aan groeien en het blaadje en nieuwe plant wordt. Super handig, toch? Ik hoef op die manier maar één keer per jaar naar het tuincentrum.

De Groener Doener Tag: Woning

Wat zou je groen doen met een miljoen? Van Hermien van Kouwe kleren

Mijn droom is om een klimaatneutraal huis te bouwen. Niet groot, maar liever op een mooie plek zoals waar ik nu woon, tussen het centrum en het bos. Verder zou ik investeren in waardevolle groene startups, zoals verpakkingvrije winkels (waarom zijn deze er zo weinig in Nederland?!), het afbreekbaar plastic van Pond Biomaterials en ocean cleanup programma’s. De veelbelovende ondernemingen stapelen zich op en laten zien dat er écht een “Green Age” voor de deur staat.

 

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl? Van Sytse van Het Groene Broertje 

Via mijn blog probeer ik mensen op een leuke manier kennis te laten maken met een groene lifestyle. Door merken te testen, tips te geven en zelfmakers te delen, laat ik zien dat duurzaam heel laagdrempelig kan zijn en totaal niet duur hoeft te zijn. Je moet gewoon een beetje creatief zijn. En het resultaat van een zelfmaker of opknapper is vaak veel leuker en dankbaarder dan een gekocht product.

De Groener Doener Tag: Kleding

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten? Van Giulia van Renmeisje

Ik vind het soms moeilijk mijn duurzame lifestyle te combineren met mijn wispelturigheid. Ik ben erg veranderlijk qua smaak en dat is natuurlijk moeilijk te rijmen met duurzaamheid. Dit probeer te veranderen door te kiezen voor tijdloze basics (zowel in interieur als kleding) en daarbij te kiezen voor de duurzamere merken. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik sporadisch ook wel eens een trui van H&M koop als ik hem écht mooi vind.

De Groener Doener Tag: Voeding

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing? Van Elcke van De Groene Zus

Mijn keuze om pescotariër (geen vlees) te worden was voorheen mijn beste groene beslissing. Dat is sinds dit jaar veranderd in vegetariër zijn. Verder ben ik erg tevreden met mijn keuze om wasbare luiers te gebruiken voor Olle, want dat bespaart echt bergen afval én geld.

 

Hoe zorg jij er voor dat je minder voedsel verspilt? Van Natascha van Plantaardiger

Ik heb niet vaak restjes voedsel, omdat ik per dag boodschappen doe en niet per week. Zo voorkom ik dat ik halverwege de week iets moet eten waar ik echt geen zin in heb, wat bij mij voor restjes zou zorgen. Door elke dag boodschappen te doen bepaal ik per keer wat en hoeveel ik wil eten.

 

De kleine restjes die ik alsnog heb, belanden nu vaak in de koelkast waar ik ze vergeet. Vervolgens belanden ze dus in de groenbak. Dat kan natuurlijk beter. Daarom ga ik me meer verdiepen in het koken met restjes. Op emptythefridge.be staan allerlei tips en recepten die ik daarbij kan gebruiken.


Hoe vond je dit artikel?

Deel hem met je vrienden