Een duurzame kinderkamer, hoe doe je dat?

De tips van Mirjam Hart

15.02.2018 -
  • Artikel

Voor veel mensen is het krijgen van een kind het moment om een duurzamere levensstijl te overwegen. Je gaat je ineens beseffen dat je deze wereld nalaat en wil daarnaast natuurlijk dat je kind gezond opgroeit. In het eerste jaar besteedt je kind 50%-65% van de dag op zijn/haar kamertje. Een goed excuus om deze ruimte zo gezond en duurzaam mogelijk in te richten. Maar waar begin je?

Mirjam Hart woont samen met haar vriend en drie kinderen, Noah (11), Eli (3) en Filou (7 mnd) in Zwaag. Ze werkt als tekstschrijver en heeft daarnaast twee blogs The Baby Project en Een goed verhaal, waar ze schrijft over interieur en lifestyle met een milieu- en sociaalbewust karakter. 2017 eindigde voor haar met een groot avontuur, namelijk de verhuizing naar haar nieuwe huis. Omdat duurzaamheid belangrijk voor haar is, speelde dit in de verbouwing en aankleding van haar nieuwe nestje een grote rol.

Een duurzame kinderkamer, hoe doe je dat?

Zo ook voor de kinderkamers. De kinderen hebben in het nieuwe huis ieder een eigen plekje. “Alhoewel de jongens het liefst iedere nacht op één kamer slapen (en dit dan ook vaak doen), vind ik het wel belangrijk dat ze allemaal een eigen plekje hebben om tot rust te kunnen komen.” Mirjam legt me uit hoe ze deze kamers op een duurzame manier heeft vormgegeven.

 

Een leeg canvas

Duurzaamheid begint bij de basis. Een nieuw huis is bij uitstek dé kans om dit goed aan te pakken. De keuze die je maakt voor de vloer en de muren, kan niet alleen veel betekenen voor het milieu, maar ook voor de leefbaarheid van de ruimte. Zo kun je op de kinderkamer kiezen voor milieuvriendelijk behang of verf op natuurlijke basis. Op de kamer van Eli heeft Mirjam bijvoorbeeld verf gebruikt van het eco merk Fairf, een verf op waterbasis, zonder schadelijke stoffen.

 

Ook de soort vloer was een weloverwogen keuze. Duurzaamheid gaat namelijk niet alleen om het productieproces, maar ook hoe lang een product mee gaat. Dit inzicht hielp Mirjam bij het kiezen van de juiste vloer: “We hebben heel lang getwijfeld over een kurkvloer op de eerste verdieping. Maar na veel adviezen inwinnen bij ervaringsdeskundigen zijn we toch maar voor hout gegaan.” Kurk wordt namelijk wel erg duurzaam geproduceerd, maar een behandelde kurkvloer gaat slechts zo’n acht jaar mee. Niet erg handig, zeker met drie actieve kinderen in huis.

Een duurzame kinderkamer, hoe doe je dat?
Een duurzame kinderkamer, hoe doe je dat?

Duurzame meubels

Die basis is snel gekozen, maar daar houden de mogelijkheden niet op. Ook de meubels die je voor je kinderen koopt, kunnen heel duurzaam zijn. Fairtrade producten, gemaakt van duurzaam hout, bijvoorbeeld. Of tweedehands!

 

Mirjam: “In alle kamers hebben we zoveel mogelijk meubels gebruikt die we al hadden of we hebben tweedehands spullen gekocht en zelf opgeknapt. Zo vonden we de tweepersoons hoogslaper van Noah op Marktplaats, werd onze oude tv kast de nieuwe kledingkast van Filou en kreeg Eli onze oude garderobekast. Ik koop sowieso graag stevige spullen die lang mee kunnen gaan. Het liefst van natuurlijke materialen zoals hout. Omdat ik nogal vaak met meubels schuif in huis, moeten ze tegen een stootje kunnen. Stevige meubels van hout kun je bovendien nog vaak schuren en overschilderen.”

 

Zulke meubels krijgen een tweede leven en gaan daardoor langer mee. Duurzaam! En dat hoeft dus echt niet duur te zijn:

 

“Ik probeer zoveel mogelijk tweedehands te kopen, want dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor mijn portemonnee. Ik heb al vaak de tofste dingen gescoord, voor minder geld dan een Ikea meubel. En als ik het toch niet meer kan gebruiken, verkoop ik het -opgeknapt en wel- vaak nog met winst door.”

Een duurzame kinderkamer, hoe doe je dat?

De puntjes op de ‘i’

Een mooi kamertje is pas klaar met de accessoires, oftewel de puntjes op de ‘i’. Waar vindt Mirjam de mooiste en leukste items voor de kamers van haar kids?

 

 Mirjam: “Ik koop veel bij de kringloop. Vanmiddag vond ik nog een tof bijzettafeltje van bamboe, voor op de babykamer. Meubels koop ik het liefst via Marktplaats of tweedehands verkoopgroepen op Facebook. Verder koop ik niet echt bij vaste webshops.”

 

En wat nu als je dat perfecte bedje of kastje niet tweedehands kan vinden? Dan zijn er altijd nog fijne merken die de mooiste duurzame meubels en accessoires maken: “Ik vind de dekentjes van Deer One (GOTS organic) erg tof en ben ik ook dol op het konijnenhoofd van Fabels out of Vintage boven het ledikant van Filou, welke gemaakt is van oude gordijnen. De meubels van Little Dreamers zijn ook super. Gemaakt van FSC hout en heel stevig. Het peuterbed van Eli en het poppenbedje van Filou (waar nu nog boeken in worden bewaard) komen daar vandaan. Ik vind het ook tof dat Little Dreamers een boom laat planten bij ieder verkocht bedje.”

IMG_8079

Een huis vol zorgvuldig geselecteerde tweedehandsjes, aangevuld met meubels van lieve merken die het beste met mens en milieu voor hebben. Een echte treasurehunter kunnen we Mirjam wel noemen. Haar ultieme duurzame tip is dan ook geen verrassing:

 

“Koop vooral niet teveel nieuw. Ga eerst eens neuzen op zolder of desnoods op de zolder bij familie. Wie weet vind je wel een mooie oude kast die dienst kan doen als commode of kledingkast! Als je toch nieuw moet kopen, probeer dan eerst eens of je iets tweedehands op de kop kunt tikken. Stevige houten items kun je vaak makkelijk helemaal naar wens maken door een nieuw verflaagje, andere greepjes of knopjes of met meubelstickers. En als je kindje groter wordt, kunnen die meubels ook makkelijker ergens anders voor worden gebruikt.”

 

Wil je meer te weten komen over Mirjams conscious lifestyle? Je leest er alles over op haar blog Een goed verhaal. Verder schrijft ze op The Baby Project samen met zes andere bloggers over alles wat te maken heeft met ouderschap. Volg haar op Instagram (@mirjam_hart) voor meer sneak peeks in haar mooie huis.

Een duurzame kinderkamer, hoe doe je dat?

Hoe vond je dit artikel?

Deel hem met je vrienden