Tips voor slow living

Leven in het moment

14.10.2018 -
  • Artikel

Afgelopen zomer moest ik er even tussenuit. Alles wat ik deed en wilde doen werd me teveel en het lot greep in en drukte me met mijn neus op de feiten. Wellicht is het te merken in mijn online frequentie of mijn manier van doen, maar sindsdien leef ik langzamer. En zoals met cooking en dancing, is ook living beter als het slow is. Hoe ik dat voor elkaar kreeg? Dit zijn mijn 3 gouden tips…

Tips voor slow living

Telefoon uit (het zicht)

Trap ik hiermee een open deur in? Je zou het denken, maar feit blijft dat bijna de helft van alle smartphonegebruikers de telefoon meer dan 5 uur per dag gebruiken. Ik nam de proef op de som en downloadde de app Moment, waarmee ik mijn schermtijd mat. Het resultaat? Een gemiddelde van 2 uur op werkdagen, en gemiddeld 4 uur op vrije dagen (ik besteed gewoon 2 uur van mijn vrije uren aan turen op mijn telefoon!). Check het ook even voor jezelf! De kans is groot dat de uitkomst je verrast!

 

De tijd die we op onze schermen doorbrengen neem toe. Vanwege deze toename zijn iPhones vanaf iOS12 voorzien van Schermtijd, waarmee de tijd op onze smartphone beheerd en geminimaliseerd kan worden. En die zet van Apple zegt veel; teveel schermtijd is een probleem. Want waar je ook mee bezig bent, je vergeet de wereld om je heen. En dat heeft natuurlijk directe (gevaarlijke) gevolgen, maar  je mist ook andere dingen die belangrijk voor je zijn; aanraking, een mooi uitzicht, een goed gesprek.

 

De manier om te minderen? Zet de notificaties uit en laat alleen geluid toe als je gebeld wordt. En leg je telefoon op een vaste plek neer. Nee, niet in je broekzak. De grote huistelefoon van vroeger droeg je toch ook niet de hele dag mee? De beste manier om dit te oefenen is voor mij om mijn telefoon thuis te laten als ik ga wandelen. Dan kún je hem ook niet continu doelloos in de gaten houden, al zou je het willen.

Tips voor slow living

Meditatie

Nee hoor, je hoeft niet per se op een matje in kleermakerszit ‘Hummm’ te zingen. Voor mij is mediteren het wegfilteren van stoorzenders. Zoals vervelende indrukken van buitenaf, maar ook bijvoorbeeld piekergedachten van binnen. Mijn meditatie bestaat voornamelijk uit ademhalingsoefeningen (ik ben zelf geneigd om te snel te ademen) of een ‘bodyscan’, waarbij ik in gedachten mijn hele lichaam scan en daardoor voor een aantal minuten 100% focus op mijn eigen bestaan. Helemaal niet zo zweverig en zelfs te doen terwijl ik het huis opruim of in de trein zit.

 

Maar waarom dan mediteren? We krijgen zoveel indrukken binnen op een dag. Daardoor voelde ik me geleefd en op den duur angstig bij de gedachte hoe snel het leven gaat. Ik was bang belangrijke dingen te missen doordat ik focus verloor in negatieve gedachten. Door regelmatig te mediteren leer je vanzelf die stoorzenders filteren. Dat gaat na een tijdje als vanzelf en onbewust. En als alles een keer teveel wordt, kan ik weer tot mezelf komen door er even écht voor te gaan zitten.

Tips voor slow living

Doe alleen wat jou energie geeft

Na het lezen van Ik moet nog even kijken of ik kan kwam ik tot het besef dat ik veel dingen tegen mijn zin deed en dat dat mij enorm veel energie kostte. En dat dat ook helemaal niet erg is, want niet iedereen krijgt van dezelfde dingen energie. Ik leerde dat ik op z’n tijd nee moet zeggen en me terug moet trekken.

 

Sinds ik dat ook daadwerkelijk toepas, houd ik bijvoorbeeld mijn zondagen zoveel mogelijk vrij, plan ik me-time in en investeer ik meer tijd in hobby’s waar ik energie van krijg. Zoals illustreren, wandelen en spelen met Olle. En omdat ik vaker nee zeg, houd ik meer tijd over om gewoon eens een keer niets te doen, op de bank te zitten en lekker naar buiten te turen.

 

John Lennon zei ooit: “Time you enjoy wasting, was not wasted.” En is dat niet precies de spijker op z’n kop? Zolang je met je tijd doet wat jij er mee wil doen, spendeer je je tijd goed. En dat is wat mij betreft de sleutel tot slow living.

 

En jij? Kun jij ook wel wat meer in het nu leven? Of doe je dat al? Wellicht heb je nog tips. Ik hoor het graag!


Hoe vond je dit artikel?

Deel hem met je vrienden